Neden Kars’a gitmeliyiz?

Neden Kars’a gitmeliyiz?

Türkiye Sehayat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Davut Günaydın TVNet'de Ana Haber programında gazeteci, sunucu, yazar Cüneyt Özdemir’in konuğu oldu.

Günaydın, Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı yeni yasa taslağı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Cüneyt Özdemir: Kars’ta tarihi ve turistik yerleri de çok fazla
Davut Günaydın: Yabancı turistlerin de yoğun rağbet edebileceği bir bölge onu da söylemek istiyorum. Evet bir Doğu Ekspresi gibi güzel bir destinasyonumuz var.
Cüneyt Özdemir: Herkes yer bulamıyor, bilet bulamıyor.
Davut Günaydın: Şimdi tabii ki bunu da hemen 2022 ile kıyasladığımızda ortada bir düşüş var. Onun da sebeplerinden bir tanesi ekonomik koşullar tren fiyatlarının çok fazla artması. 2022 ile kıyasladığımızda yaklaşık olarak 3 katı bir artış var.
Cüneyt Özdemir: İlk popülerlik neyle başlamıştı? Pandemi öncesine gidelim. 2019’de hayırlıyor musunuz?
Davut Günaydın: 2019’u yaşadığımız bir dönemden bahsediyoruz. Şimdi sadece Kars ile değil de işin içinde Erzurum'da var, Sivas’ta var. Ülkemizin tüm kültürel güzelliklerini bu tur içerisinde vatandaşlarımıza, müşterilerimize göstermek istiyoruz TÜRYAP olarak. Şimdi durum yani stok yapıp oradaki kültürel yerleri gezip öğlen yemeği yiyip 1 saatlik mola olarak bu şekilde düzenlendi ve devam etti.
Cüneyt Özdemir: Şu an ne kadar fiyatlar? Kars’a kadar giden Doğu Ekspresi kişi başı?
Davut Günaydın: Fiyatlarla artık sabit değil o da dönemlere göre değişiyor. Şu anda yine en pahalı dönemde yaşıyoruz. 12 bin 19 bin TL arası fiyatlar var. Fiyatlarda artık sabit değil o da dönemlere göre değişiyor. Şu anda yine en pahalı dönemde yaşıyoruz. 12-19 bin TL arası kişi başı değişiyor.
Cüneyt Özdemir: Sonrasında başkasına bilet aktarma durumu var mı? Karaborsaya düştü deniliyor.
Davut Günaydın: Onlar bitti artık. Güzel uygulamalarda var. Artık öyle bir durum söz konusu değil. Çünkü artık bilet alamıyorsunuz, kompartıman bütün vagonu birlikte alıyorsunuz. Kuşetli de var kuşetsiz de var.
Cüneyt Özdemir: Nedir tam olarak rakam?
Davut Günaydın: Kişi başı 12 bin 19 bin TL arası
Cüneyt Özdemir: Kaç sürüyor bu?
Davut Günaydın: Tabii şimdi o da programına göre değişiyor. Mesela Ankara'dan başlayıp Erzurum’da biten var, Kars’ta başlayıp Erzurum’da biten var. Onun da çok değişik versiyonları var.
Cüneyt Özdemir: Peki bunun yaz versiyonu olamaz mı? Neden hep kış? Var mı bir hat, güzergah düşünülüyor mu?
Davut Günaydın: Öbür mesela göre niye as mesela o bütün biletler satılmamış durumda şu anda yüzde yüz doluluk yaşamıyoruz özellikle Doğu Ekspresi’nde. Bunun en önemli özelliklerinden bir tanesi beklenen kar yağışında bazı bölgelerde olmamasından dolayı. Çünkü insanlar o trene niye biniyor? O manzara için biniyor. O manzaranın ana kaynağı da kar. İnsan kar manzarasını görmek ve onu yaşamak için gidiyorlar ama inşallah bu hafta itibariyle satışlarda artış bekliyor.
Cüneyt Özdemir: Tabii İstanbul'dan, Ankara'dan başlıyor ve Kars’a kadar geliyor. Neden Kars’a? Mesela? Erzurum'a da gidiyor, Sivas’a da gidiyor ama son durak Kars. Sonuç ta insanlar Kars’ı görmek için mi gidiyorlar? Yoksa o tren hattığnın o güzergahı o güzelliği görmek için mi gidiyorlar. Çünkü Kars’a es geçmeyelim. Serhat şehri, turizm açısından çok güzel yerler var.
Davut Günaydın: Burada birçok parametreler var tabii ki orada insanların Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak işbirrliği dinamiklerini geliştirmek zorundayız. Yani bu gibi arayışlarımız vardı. Bu tür programda da hem doğa hem kültürü bir araya getirip hem de gastronomiyi bir araya getirip çünkü Erzurum’a gittiğinizde bir cağ kebabı, bir kadayıf dolması, Kars’a gittiğimizde kaz buluyorsunuz. Yani işin içerisinde hem gastronomi var hem kültür var hem doğa var hem de hoş bir zaman geçirme var.
Cüneyt Özdemir: Son yıllarda gastronomi de ön plana alındı değil mi?
Davut Günaydın: UNESCO listesine Gaziantep ilimizin girmesi bizi gerçekten çok sevindiriyor ki Kars Kaz etinin girmesi için de mutlaka başvurup girmesini sağlayacağız. TÜRSAB olarak onunla da mücadelede edeceğiz.
Cüneyt Özdemir: Peki şu an kış turizminde ortama fiyatllar nasıl? Yani Kars’a giden, Sarıkamış’ın çok güzel kayak tesislerine g2idenler var. Erzurum olsun, Erciyes olsun ortalama giyatlar nasıl?
Davut Günaydın: Özellikle şunu söylemek istiyorum şimdi fiyatlar çok değişkenlik arzediyor yani 1 gece kişi başı 5 bin TL’den ayağıo değil. Şu anda artı çünkü sömestr pik dediğimiz olaydır. Sömest sonrası hemen hemen yüzde 30’luk bir indirim oluyor.
Cüneyt Özdemir: Doğal olarak sömestrde mi kış turizminin olduğu yerlere gitmek lazım yoksa sömestrden sonra mı?
Davut Günaydın: Tabi insanların planlaması tatile gire olduğu için bu konuda müşterilemizin en uygun zamanı sömestr tatili oluyor.
Cüneyt Özdemir: Önemez yaz fiyatlar nasıl olacak, insanlar rahat tatil bapabilecek mi?
Davut Günaydın: TÜRSAB örken rezervasyonu başlatarak tatilin bir ihtiyaç olduğunu bir lüks olmadığını toplumumuza çok güzel şekilde aktarıyoruz. Bakın tesisler çok farklılık gösteriyor. Erken rezervasyon kampanyası döneminde en az yüzde 50 indirimler olabiliyor.
Cüneyt Özdemir: 3 yıldızlı bir otel için bir kişi ne kadar öder?
Davut Günaydın: 3 yıldızlı otelde 3 kişi bir haftalık tatile 90 bin TL öder.
Cüneyt Özdemir: Umarız tatil yapabileceği hem kış hem de yaz sezonu olur? Bu yaz nedef kaç milyar dolar?
Davut Günaydın: Evet bu yaz kısmetse 31 ocakta veriler çıkacak tahmin ediyorum 55 milyar bandı civarında İnşallah böyle güzel bir haber alacağız. Bundan dolayı da Kültür Turizm Bakanlığı ve tüm paydaşları tebrik ediyorum. Ortada çok güzel bir tablo var. O yüzden bu tabloyu bozmadan birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. İyice belki 55 milyar dolarları yüzde 15 geçeceğiz. Zaten bizim bakanlık yetkilileri yapıyor. Bizim de gurur duyacağımız bize rakamlar ortaya çıkar.
Cüneyt Özdemir: llah ülkemiz için iyi bir sezon geçer.

Kaynak:Ata Gence TAN

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler